Patelnia ceramiczna - wszystko, co warto o niej wiedzieć
Urządzanie wnętrz

Patelnia ceramiczna – wszystko, co warto o niej wiedzieć

Dobrze dobrana i właściwie użytkowana patelnia z powłoką ceramiczną może z powodzeniem służyć przez naprawdę wiele lat. Co warto o nie wiedzieć? Czy taka patelnia będzie dobrą inwestycją?

Czym są patelnie z powłoką ceramiczną?

Patelnie ceramiczne doskonale sprawdzają się w codziennym użytkowaniu. Są nie tylko wytrzymałe, ale także mniej podatne na zarysowania niż inne modele. Warto również zaznaczyć, że stosowanie takich patelni jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia (pod warunkiem oczywiście, że patelnia nie jest zniszczona).

Patelnie z powłoką ceramiczną to patelnie typu non-stick, co oznacza, że powłoka jest nieprzywieralna. To pozwala na zdrowe smażenie bez użycia tłuszczu.

Jak wybrać dobrą patelnię z powłoką ceramiczną?

Jaka patelnia z powłoką ceramiczną będzie najlepsza? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wybór patelni zależny jest przede wszystkim od potrzeb osoby, która decyduje się na jej zakup.

Najprostszym rozwiązaniem będzie wybór uniwersalnych patelni, nieco głębszych, na których można przygotowywać różnorodne dania, zarówno smażone potrawy, jak i gulasze czy inne dania duszone, a nawet sosy i dżemy. Chcąc jeszcze bardziej zwiększyć funkcjonalność patelni z powłoką ceramiczną, dobrym rozwiązaniem będzie zakup modelu z przykrywką.

Decydując się na zakup patelni z powłoką ceramiczną, warto takiego produktu szukać w miejscach z szerokim i różnorodnym asortymentem – w tym celu warto zapoznać się między innymi z ofertą sklepu Indelo.

Jak dbać o patelnię ceramiczną?

Patelnia ceramiczna na dłużej zachowa swoją użyteczność, jeżeli będzie odpowiednio pielęgnowana. Czyszczenie patelni ceramicznej jest istotne nie tylko z puntu widzenia jej użyteczności, ale również bezpieczeństwa. Warto pamiętać o tym, że patelnie ceramiczne bardzo mocno i szybko się nagrzewają (nawet do temperatury 400 °C) dlatego też nigdy nie należy umieszczać ich pod strumieniem zimnej wody. W takim przypadku szok termiczny doprowadzi do zniszczenia patelni – mogą pojawić się na niej między innymi wybrzuszenia, przez które nie będzie się już taka patelnia nadawała do dalszego użytkowania. Patelnie z powłoką ceramiczną należy czyścic dopiero wtedy, gdy już całkowicie ostygną.

Do czyszczenia patelni najlepiej nadaje się szmatka, miękka gąbka, ciepła woda i delikatny płyn do naczyń. W tym przypadku ze względu na ryzyko zniszczenia powłoki do czyszczenia nie należy stosować szczotek czy druciaków. Patelnie z powłoką ceramiczną nie powinny być również myte w zmywarkach.

Dodaj komentarz